De keuken wordt wel eens het kloppende hart van een huis genoemd. Wel, deze keuken ligt ook nog eens letterlijk in het midden van het huis. De aders van en naar het hart waren wel zwaar dicht geslibd en een stevige shock was wel nodig om het weer te doen kloppen.

Ook hier lag alles overal rond gegooid en stukgeslagen. En kat zou er haar jongen nog niet willen in grootbrengen. De koelkast stond nog vol met eten in een bedenkelijke staat en in de kasten lagen nog bergen conserven, dozen en bokalen die een half mensenleven "over datum" waren. Als kers op de taart had het jarenlang binnendruppelende water het plafond volledig vernield en een lege rode ton was in het gat vast gerold.

De inhoud van het huis werd in de tuin achteraan gesorteerd en verdween naar containerparken, kringloop, kleding ophalingen, oud ijzer handelaren, "vuurke stook" of opzijgezet omdat deze dingen zeker nog wel eens ergens voor kunnen dienen. Een deel daarvan is al weggegeven aan liefhebbers of uiteindelijk ,na wijs beraad, toch als nutteloze rommel herkend en weggegooid.

En zo zag het er leeggemaakt uit...

Waarop het uitbreken begon. De wankele plaasteren tussenwanden worden weggehaald samen met alles wat los, rot, onstabiel of gewoon in de weg stond. De oude boiler was eerst nog te zwaar, maar uiteindelijk lukte het toch. De bij elkaar geraapte stenen vloer lag op een slechte ondervloer en de zandbodem was op meerdere plaatsen zichtbaar : uitbreken.

Resultaat : blote grond, open hemel door het pannendak en een ingestorte schouw werden zichtbaar.

Links op de vloer zie je de afvoerbuizen en daar stond maandenlang ons enige toilet, zo midden in de open ruimte en met een emmer ernaast die we konden vullen met het bronwater van de lavoir naast de deur. Prettig is anders dat kan ik je verzekeren. Eén geluk : de houten sokkel achteraan stond boven een gat in de vloer en hield de langstaartige viervoeters uit de kelder vakkundig tegen.

Nieuwe ramen overal in het huis houden van nu af aan de koude, de regen en meteen ook de dieren buiten. Langzaam aan komt er een keuken te voorschijn. Gekregen kasten die maandenlang gediend hebben tijdens de verbouwing. De vloer kreeg een goede isolatie en een nieuwe OSB-onderlaag in afwachting tot er terug budget was voor de vloerafwerking. De gipskarton platen liggen ook al klaar.

Designliefhebbers kunnen als kleuters zijn, nog voor ze kunnen kruipen willen ze al lopen. Onze Vitra Pantonchairs krijgen al een plekje tussen gerecycleerde wasbak, kasten en laminaatvloer. De tafel is een prachtig tafelblad geschilderd door een bevriend kunstenaar, voorlopig op een eenvoudige poot geschroefd. Een mens moet zich toch minstens met schoonheid kunnen omringen hé.

Aan de andere kant komen o.a. een gerecupereerde jaren-60 keukenkast en een oude ladenblok die we in het huis vonden. Ook de cafétafel stond ergens op zolder. We testen het idee van een keukenbankje dat er later toch weer uit gaat wegens "toch niet echt praktisch". Het ladenblok verhuisde ook intern.

Overal in het huis liggen restjes tegels, eens gesorteerd bleken er toch een aantal dezelfde, keuze genoeg. De Villeroy & Boch met diamantmotief en de gladde soortgenoten mochten op de muur in de keuken. Ze werden voegloos verbonden en kregen zo een heel strakke uitstraling.

En nu ziet het er zo uit. Zin om ook gezellig samen te praten terwijl de chef probeert een maaltijd klaar te maken ? Of heerlijk ook enkele flessen soldaat maken en ze bij op de kast zetten ? De werkbladen zijn zo gezet dat ze ook voor de rolstoel ruimte laten.

Het behangpapier zijn kwaliteitsrollen waar er maar één of enkele rollen van over bleven en dus niet meer verkocht werden ... uit het afval gered ... met wat zoeken en passen krijg je heel passende en trendy combinaties.

De deur naar de technische ruimte rechts in de streepjesmuur is gemaakt van oude kastdeuren die op zolder lagen en zo ook weer een nieuw leven krijgen. Creativiteit geeft levenskansen ;-)

Tous Les Articles
×

Vous y êtes presque...

Nous venons de vous envoyer un e-mail. Veuillez cliquer sur le lien contenu dans l'e-mail pour confirmer votre abonnement !

OK